Op het Pieter Zeeman Lyceum studeren ongeveer 850 leerlingen. Dat lijkt veel, maar door de kleinschalige organisatie en de aandacht voor begeleiding wordt iedere leerling gekend.
Aandacht voor goed onderwijs
Een goed onderwijsteam is belangrijk. Onze docenten volgen regelmatig cursussen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in hun vakgebied. De vaksecties en de docenten zelf proberen het onderwijs voortdurend te verbeteren, door de inrichting van het onderwijs te evalueren en waar nodig bij te stellen, zodat het voor de leerlingen interessant en leerzaam is en blijft. Ouders en leerlingen in de ouder- en leerlingenraad en in onze klankbordgroepen geven adviezen voor het dagelijks functioneren van de school.
Aandacht voor de leerling
Op het Pieter Zeeman Lyceum wordt goed gelet op het sociaal welzijn en de leerprestaties van de leerlingen. In de brugklas houdt de mentor een leerling map bij met daarin gegevens over de leerprestaties en andere persoonlijke zaken. Aan het einde van het leerjaar wordt deze map steeds overgedragen aan de nieuwe mentor. We vinden het belangrijk dat docenten aan het begin van het nieuwe schooljaar goed op de hoogte zijn van alles wat er speelt rond hun leerlingen zodat ze daar rekening mee kunnen houden.
Mentor
Van de basisschool naar de middelbare school gaan, is best pittig. Het is daarom belangrijk dat je daarbij goed gesteund wordt. Daarom krijgt elke klas een mentor. De mentor is de docent die je vaak ziet en de leerlingen helpt tijdens het eerste jaar. Voor de zomervakantie maak je al kennis met de mentor. Het is belangrijk dat jij je mentor goed kent, maar vooral dat hij of zij jou goed kent. Bij je mentor kun je met alles terecht wat je lastig vindt.
Wat we verwachten
De school streeft ernaar een gemeenschap van mensen te zijn die wederzijds respect tonen en waar in goede harmonie kan worden samengewerkt. Van de leerlingen verwacht de school dat ze zich inzetten voor hun werk, voor hun medeleerlingen en in goed contact en overleg zijn met docenten en schoolleiding. Verder verwacht de school dat de leerlingen zich aan de regels van de school houden. Deze zijn te vinden in het schoolreglement/leerlingenstatuut.
Huiswerkbeleid
Tijdens de lessen besteden we aandacht aan hoe je met huiswerk moet omgaan. Je leert hoe dit te leren, hoe te plannen. En natuurlijk wordt het gemaakte huiswerk tijdens de lessen met elkaar besproken.
Vaardigheden
Naast het vergaren van kennis is het oefenen van vaardigheden belangrijk. Bij alle lessen wordt er aandacht besteed aan de vakspecifieke vaardigheden, zowel in de onderbouw als in de bovenbouw. Maar ook de algemene vaardigheden komen aan bod.
Medezeggenschapsraad, ouderraad, leerlingenraad, klankbordgroepen
De medezeggenschapsraad van de school (MR) kent een personeelsgeleding (PMR), een leerlingengeleding en een oudergeleding. Pontes Scholengroep heeft een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) met alle drie de genoemde geledingen. De ouderraad heeft een adviserende functie en een klankbordfunctie voor de schoolleiding. Ze helpt verder mee aan het organiseren van tal van activiteiten. Er zijn verschillende klankbordgroepen van ouders die ook een adviserende en klankbordfunctie hebben voor de schoolleiding. De leerlingenraad is een groep van ongeveer acht leerlingen van verschillende niveaus en leeftijden. Zij bespreken eventuele verbeterpunten op school en zijn betrokken bij de organisatie van allerlei activiteiten van leerlingen.
Bedrijfscontacten
Heeft u interesse om met uw bedrijf mee te werken aan de vormgeving van ons onderwijs door middel van bedrijfsbezoeken, gastlessen en dergelijke neem dan contact op via info@pieterzeemanlyceum.nl.